Poľovníkov, ktorí zastrelili dvoch psov, odsúdili na peňažné tresty

Poľovníkov, ktorí v roku 2020 zastrelili dvoch psov, odsúdili na právoplatné peňažné tresty. Telá mŕtvych vlčiakov odtiahli s previazanými labami do lesného porastu, kde ich voľne ponechali.

Ako uviedol hovorca krajského súdu Vladimír Černota, prvého odsúdil k úhrnnému peňažnému trestu vo výmere 1000 eur, v prípade jeho úmyselného zmarenia mu určil náhradný trest odňatia slobody vo výmere dvoch mesiacov. Druhý obžalovaný dostal peňažný trest 200 eur, ak by ho nezaplatil, stanovil mu náhradný trest odňatia slobody v trvaní jedného mesiaca.

Poľovníci po predchádzajúcej vzájomnej dohode v máji 2020 prišli k dvom nemeckým ovčiakom, ktoré sa bez svojho majiteľa voľne pohybovali v blízkosti lyžiarskeho strediska. Jeden z nich mal gestikuláciou a pohybmi upútavať pozornosť psov, zdržiavať ich a brániť im z miesta ujsť. Druhý prostredníctvom svojej legálne držanej strelnej zbrane bezdôvodne na psov opakovane vystrelil a usmrtil ich.

„Rozsudky potvrdzujú dlhodobý problém v slovenskom súdnictve, a síce zdržanlivosť v prijímaní vyšších trestov za kruté usmrtenie zvierat. Kým v okolitých štátoch sú ‚tvrdé‘ tresty bežnou praxou, naše súdy akoby potichu akceptovali agresiu voči zvieratám. Vlažné rozhodnutia však nikdy žiadneho tyrana nezastavia,“ zdôraznila Katarína Schneiderová z iniciatívy Zvierací ombudsman.

(tasr)


Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok