Na východnom Slovensku bolo zemetrasenie, zasiahlo okresy Humenné a Vranov nad Topľou

Na východnom Slovensku bolo zemetrasenie, zasiahlo okresy Humenné a Vranov nad Topľou. Seizmologické centrum uvádza, že došlo k zemetraseniu so silou 3 magnitúdy. Epicentrum malo 16 kilometrov od Humenného a nachádzalo sa v hĺbke deviatich kilometrov.

Zemetrasenie potvrdil vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied Kristián Csicsay, je podľa neho možné, že išlo o dotrasy minuloročného októbrového zemetrasenia.

Starosta obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou Ján Cmár potvrdil, že obyvatelia cítili otrasy trvajúce pár sekúnd, ktorým predchádzal hluk. „Aktuálne škody nemáme hlásené, no budeme to zisťovať,“ doplnil starosta.

Starosta Baškoviec v okrese Humenné Pavol Tamáš uviedol, že otrasy boli jasne cítiť. Ani tam zatiaľ neevidujú novovzniknuté škody spôsobené zemetrasením. Koordinátorka pomoci pre obce postihnuté zemetrasením v Prešovskom samosprávnom kraji Lucia Sukeľová uviedla, že očakávajú nahlasovanie škôd v piatok (23. 2.).

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac