Najhorúcejším kandidátom na post šéfa NATO je holandský expremiér Mark Rutte

Najhorúcejším kandidátom na post nového šéfa NATO je holandský expremiér Mark Rutte. Na jeho podpore sa zhodlo vyše dvadsať krajín Aliancie, naposledy aj USA a Veľká Británia.

Premiér Rutte oznámil, že po vo¾bách odíde z politiky Mark Rutte. Foto: TASR/AP

„Po veľmi intenzívnych kolách diskusií medzi spojencami sme sa dostali do bodu, keď je viac ako dvadsať spojencov NATO pripravených podporiť premiéra Rutteho ako budúceho generálneho tajomníka,“ uviedol anonymne jeden z predstaviteľov Aliancie.

Nemenovaný diplomat z Bieleho domu pre portál Politico potvrdil totožnú pozíciu, pár hodín na to vyjadrila zhodné stanovisko aj britská vláda.

„Spojené kráľovstvo dôrazne podporuje holandského premiéra Marka Rutteho ako nástupcu Jensa Stoltenberga vo funkcii generálneho tajomníka NATO,“ povedal novinárom predstaviteľ Spojeného kráľovstva. „Rutte je rešpektovaný v celej Aliancii, má seriózne obranné a bezpečnostné referencie a zabezpečí, aby Aliancia zostala silná a pripravená brániť a odrádzať,“ dodal.

Podľa pravidiel NATO sa o generálnom tajomníkovi musí rozhodnúť konsenzom, čo znamená, že Rutte musí ešte získať podporu všetkých zostávajúcich krajín. „Jeho kandidatúra má čoraz väčšiu dynamiku,“ uviedol európsky diplomat s tým, že diskusie o návrhu ešte neskončili.

V októbri sa končí funkčné obdobie súčasného generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga. Ten Aliancii predsedá od roku 2014.

(politico)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac