Fico vyhlásil, že do niekoľkých dní bude mať SIS riadne vedenie

Fico vyhlásil, že do niekoľkých dní bude mať SIS riadne vedenie. Apeloval tiež na prezidentku, ktorá by si mala podľa premiérových slov plniť svoje povinnosti a buď nominanta vymenovať, alebo pomenovať dôvody, pre ktoré ho odmieta.

fico Robert Fico vystupuje počas 3. schôdze NR SR k programovému vyhláseniu vlády v Bratislave 14. novembra 2023. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Nie sme malé deti a môžem vás informovať, že do niekoľkých dní bude táto situácia vyriešená a SIS bude mať riadne vedenie so všetkým, čo k tomu patrí,“ povedal premiér s tým, že ak nebude konať prezidentka Zuzana Čaputová, budú konať oni vo vládnej koalícii. Nepovedal, akým spôsobom chce situáciu vyriešiť.

Prezidentka sa podľa neho postavila na stranu opozície, keď zatiaľ nepristúpila k otázke menovania šéfa SIS, ktorého navrhla vláda. Dodal, že vláda sa s jej argumentmi vyrovná a buď nájde iného nominanta, alebo sa tento bude brániť na súde. Podčiarkol, že navrhnutý Pavol Gašpar nie je obvinený ani trestne stíhaný. Poukázal aj na aktuálnu situáciu a na to, že tajnú službu vedie zatiaľ len poverený námestník riaditeľa.

(tasr)