Výsledok merania PISA v porovnaní s množstvom neefektívne využitých európskych peňazí je národnou tragédiou, povedal Drucker

Výsledok merania PISA v porovnaní s množstvom neefektívne využitých európskych peňazí je národnou tragédiou, povedal Drucker.

Podľa ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas) školstvo peniaze má ale sú zle využité. Drucker uviedel, že jeden z najväčších projektov – nákup digitálnej techniky a infraštruktúry pre školy za 200 miliónov eur je stále prakticky na začiatku.

Minister skonštatoval, že samosprávy nemajú záujem o investície do nových materských škôl. Problémy sú aj v prípade investícií do odstraňovania dvojzmenných prevádzok v základných školách, avizoval Drucker.

V čerpaní eurofondov eviduje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR 334 otvorených nezrovnalostí z minulosti (od roku 2007 do roku 2020) v celkovej sume vyše 58 miliónov eur.

Zanedbaný je podľa ministra aj stav prípravy viacerých projektov z aktuálneho Programu Slovensko na roky 2021 až 2027. Z európskych peňazí má rezort k dispozícii takmer 1,1 miliardy eur.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac