Španielsko v júni Ukrajine dodá tanky Leopard i strely do systémov Patriot

Španielsko do konca júna poskytne Ukrajine ďalšiu dodávku tankov Leopard 2 a strelivo rôzneho druhu, uviedla španielska ministerka obrany Margarita Roblesová prostredníctvom videokonferencie na zasadnutí takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktoré zvolal americký minister obrany Lloyd Austin.

Španielsko vlani Ukrajine poslalo desať tankov typu Leopard 2A4 a v marci oznámilo, že ďalších 19 bude doručených do konca tohto roka. Z nich desať má byť dodaných v júni a zvyšných deväť v septembri.

Ukrajina okrem tankov dostane od Španielska aj muníciu vrátane delostreleckej munície s kalibrom 155 milimetrov, ako i striel pre systémy protivzdušnej obrany Patriot či systémov proti dronom.

Roblesová zdôraznila významné úsilie svojej krajiny a pripomenula výcvik poskytovaný ukrajinským vojakom. Stovka ukrajinských vojakov sa zúčastňuje na výcviku v španielskom meste Cádiz.

(tasr, dpa, efe)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac