Economist: Rusi plánovali čiastočne obkľúčiť Charkov a postupovať východne od priehrady pri meste Pečenehy

Rusi plánovali čiastočne obkľúčiť Charkov a postupovať východne od priehrady pri meste Pečenehy, píše magazín Economist s odvolaním sa na "získané vojenské plány".

Podľa médií bola operácia zrejme naplánovaná na 15. až 16. mája, ale z neznámych dôvodov bola takmer o týždeň odložená.

Rusi vraj „identifikovali dve osi“ útoku na oboch stranách priehrady. Ofenzíva na západnom fronte mala priviesť ruské jednotky na delostrelecký dostrel Charkova, do blízkosti obce Borščova. Zastavila ich však ukrajinská 92. brigáda, ktorá ich zatlačila 10 kilometrov od pôvodného cieľa.

Economist zároveň uvádza, že ruský plán na Vovčanskom fronte bol preraziť k mestu Pečenehy.

„Rusi túto operáciu spočiatku rýchlo zvládli a prešli cez oblasť, ktorá mala byť pripravená s mínovými poľami a vážnym ženijným opevnením, ale nebola,“ povedal Denys Jaroslavskij, veliteľ spravodajskej jednotky ukrajinských ozbrojených síl, a dodal, že Rusom „jednoducho dovolili prejsť“.

(economist, ukrajinská pravda)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac