Putin pricestoval na návštevu do Uzbekistanu

Putin pricestoval na návštevu do Uzbekistanu. Ide o tretiu štátnu návštevu od svojej inaugurácie na piate funkčné obdobie. Na letisku v Taškente ho privítal uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev.

Investigatívni novinári označujú Uzbekistan za jeden z hlavných bodov na dovoz tovarov, ktoré sa do Ruska pre medzinárodné sankcie nesmú dovážať priamo.

V rámci Putinovej dvojdňovej štátnej návštevy v Uzbekistane sa bude rokovať o súčasnom stave a perspektívach ďalšieho rozvoja rusko-uzbeckých vzťahov, o strategickom partnerstve a spojenectve oboch krajín, uviedla tlačová služba Kremľa.

Prezidenti sa okrem toho zúčastnia na prvom zasadnutí Rady regiónov Ruska a Uzbekistanu. Očakáva sa aj podpísanie balíka bilaterálnych dokumentov a zmlúv. RFE/RL dodala, že Moskva zostáva jedným z hlavných obchodných partnerov Taškentu – prvé miesto v tomto rebríčku patrí Pekingu.

Putin koncom tohto pracovného týždňa zavítal na oficiálnu návštevu Bieloruska, v ktorej rámci vo štvrtok v Minsku rokoval s prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Cieľom Putinovej prvej zahraničnej cesty po inaugurácii bola Čína.

(tasr)