Polícia v Indii zatkla šéfa nemocnice, kde pri požiari zomrelo šesť novorodencov

Indická polícia zatkla lekára a majiteľa nemocnice bez licencie, kde pri požiari zomrelo šesť novorodencov. Ďalších päť sa podarilo zachrániť. Požiar vypukol na novorodeneckom oddelení v nemocnici vo východnej časti indického hlavného mesta v sobotu neskoro večer.

Náhodní okoloidúci zbadali oheň v budove a pokúsili sa zachrániť novorodencov vo vnútri. Na mieste zasahovalo 14 hasičských áut a plamene sa podarilo uhasiť za približne hodinu.

Po evakuácii 12 novorodencov lekári pri šiestich z nich skonštatovali smrť, priblížila polícia. Úzka dvojposchodová budova nemocnice stála v rade domov bez prístupu po stranách, ako to vyžadujú požiarne predpisy, čo sťažovalo dosah hasičských vozidiel.

„Snažili sme sa dostať oheň pod kontrolu, ale nebolo možné dostať sa do budovy a zachrániť 12 uväznených detí,“ povedal novinárom jeden z hasičov. Vyšší policajný dôstojník Surendra Chaudhary povedal, že nemocnica „nemá systém požiarnych východov“.

Nemocničná licencia majiteľovi vypršala v marci a na oddelení bol dvojnásobný počet lôžok, ako mal predtým povolenie. Päť zachránených bábätiek sa zotavuje v inej nemocnici.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac