Izrael nariadil Španielsku, aby zastavilo konzulárne služby pre Palestínčanov

Izraelský rezort diplomacie nariadil španielskemu konzulátu v Jeruzaleme od 1. júna zastaviť poskytovanie konzulárnych služieb Palestínčanom. Ide o reakciu na plánované uznanie palestínskeho štátu zo strany Madridu.

Izraelské ministerstvo spresnilo, že španielsky konzulát v Jeruzaleme je oprávnený poskytovať služby len obyvateľom konzulárneho obvodu Jeruzalema. Zároveň nemá oprávnenie poskytovať služby obyvateľom Palestínskej samosprávy.

„Nemienime sa zmieriť s poškodzovaním suverenity a bezpečnosti Izraela,“ vyhlásil izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

Izrael informoval o obmedzení služieb španielskych diplomatov už v piatok minulý týždeň. Jisrael Kac vtedy uviedol, že ide o reakciu na uznanie Palestíny ako štátu zo strany Madridu aj na „antisemitské“ vyjadrenia podpredsedníčky španielskej vlády Yolandy Díazovej.

Španielsko, Írsko a Nórsko minulý týždeň oznámili, že v utorok 28. mája uznajú Palestínu ako štát. Uznanie štátnosti Palestíny označila izraelská vláda za „odmenu za terorizmus“, čím odkazovala na útok militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra 2023, po ktorom vypukla vojna v Pásme Gazy.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac