V Arménsku zadržali viac ako 200 demonštrantov požadujúcich rezignáciu premiéra

Arménska polícia zadržala najmenej 226 demonštrantov, ktorí požadujú rezignáciu premiéra Nikolu Pašinjana pre územné ústupky Azerbajdžanu, informovalo tamojšie ministerstvo vnútra.

Demonštrantov zadržali pre neuposlúchnutie polície, pričom sa podľa ministerstva pokúšali blokovať ulice a cesty po celej krajine.

Demonštrantom sa najviac nepáči krok arménskeho premiéra, ktorý rozhodol o prenechaní štyroch dedín v pohraničí Azerbajdžanu. Azerbajdžanská pohraničná služba prevzala kontrolu nad územím štyroch dedín v okrese Gazach na hraniciach s Arménskom v priebehu minulého týždňa. Obe strany označili tento krok za míľnik na ceste k mierovej dohode medzi Jerevanom a Baku.

V polovici apríla Arménsko a Azerbajdžan uzavreli dohody o delimitácii hraníc, podľa ktorých by v prvej fáze mala časť územia arménskej oblasti Tavuš pripadnúť Azerbajdžanu. Jerevan sa tak v prospech Baku vzdal štyroch pohraničných dedín, ktoré Arménsko zabralo ešte v 90. rokoch 20. storočia.

Premiér Pašinjan vtedy v súvislosti s dohodami objasnil, že „prvýkrát od získania nezávislosti (od Sovietskeho zväzu v roku 1991) má naša republika oficiálne vymedzenú hranicu“. Podľa neho sa takto posilní bezpečnosť a stabilita Arménska.

Odstúpené územie má pre vnútrozemské Arménsko strategický význam, lebo ním prechádzajú úseky dôležitej diaľnice do Gruzínska.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac