Hosťom spomienkových podujatí na Deň D v Normandii bude aj prezident Biden

Americký prezident Joe Biden plánuje začiatkom júna odcestovať do Francúzska, aby sa tam zúčastnil na spomienkových slávnostiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii počas druhej svetovej vojny.

Biden podstúpil pravidelnú roènú zdravotnú prehliadku Joe Biden odchádza z vojenského centra Waltera Reeda. Foto: TASR/AP

Ako v noci na štvrtok informovala agentúra DPA, hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová oznámila Bidenovu cestu do Európy na brífingu v stredu bez uvedenia ďalších podrobností.

V Deň D, teda 6. júna 1944, sa spojenecké jednotky vylodili na plážach s kódovým označením Omaha, Utah, Juno, Sword a Gold, ku ktorým ich priviezlo 7-tisíc člnov.

V ten jediný deň prišlo o život 4 414 spojeneckých vojakov a viac ako 5-tisíc ďalších vojakov bolo ranených. Spojenecké sily v tom čase tvorili najmä americké, britské, kanadské, poľské a francúzske jednotky. Tisíce vojakov padli aj v radoch nemeckej armády.

Vylodenie spojencov, známe aj ako Operácia Overlord, patrilo medzi kľúčové okamihy druhej svetovej vojny.

(tasr, dpa)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac