Praha hostí šéfov diplomacií krajín NATO, budú ladiť postoje pred summitom

V Prahe sa začína dvojdňové neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO. Počas prvého dňa čaká politikov spoločenský program na Pražskom hrade, samotné rokovanie sa uskutoční v piatok.

Medzi hlavné témy bude patriť pomoc Ukrajine či príprava rozhodnutí na júlový summit vo Washingtone. Slovensko na stretnutí zastupuje minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár.

Pri príležitosti tejto schôdzky sa uskutoční viacero ďalších podujatí či rokovaní. Jedným z nich je konferencia v českom Senáte, ktorú organizuje jeho predseda Miloš Vystrčil. Okrem neho v debate vystúpi šéf českej diplomacie Jan Lipavský a jeho rezortní partneri z Fínska a Poľska. Hlavný prejav prednesie generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Ešte predtým bude šéf Aliancie rokovať s predsedom českej vlády Petrom Fialom, na Pražskom hrade ho neskôr prijme aj český prezident Petr Pavel. Ten mu následne udelí štátne vyznamenanie – Rad T. G. Masaryka III. triedy. Pavel potom bude na hrade hostiť všetkých ministrov či iných zástupcov krajín NATO.

Viacero rokovaní v Prahe vo štvrtok čaká amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena. Dopoludnia s Lipavským podpíše memorandum o spolupráci v boji proti dezinformáciám, stretne sa aj so šéfkou českého rezortu obrany Janou Černochovou a prijme ho tiež prezident republiky.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac