Nekvalitné služby, príšerné podmienky. Na kúpalisko v Banskej Bystrici sa valí kritika

BANSKÁ BYSTRICA – Plážové kúpalisko Štiavničky v Banskej Bystrici navštevujú s obľubou už celé generácie návštevníkov. V roku 2007 ho samospráva prenajala na desiatky rokov. Či išlo o správny krok je však otázne.

kupko,bb2 Na plážové kúpalisko a jeho nevyhovujúce atrakcie sa valí vlna kritiky. Foto: Mário Kaprálik

Najstaršia história plážového kúpaliska siaha až do 60. rokov minulého storočia. Veľké zmeny sa udiali na konci 80. rokov, keď v areáli pribudli nové bazény, filtračné systémy či bufety a vzniklo jedno moderné kúpalisko s dobrou perspektívou.

Smutné na tom je, že už prešlo viac ako 30 rokov a bazény sa odvtedy prakticky nemenili. Plážové kúpalisko bolo každoročne v strate, radnicu stálo nemalé financie, stávalo sa neudržateľným a potrebovalo veľkú investíciu do opráv či obnovy.

Nový impulz

V roku 2007 preto určite vtedajšiemu vedeniu mesta na čele s primátorom Ivanom Saktorom padol veľký kameň zo srdca, keď záujem o prenájom kúpaliska prejavila spoločnosť AQUALAND Slovakia, s. r. o., ktorej následne mestskí poslanci vyšli v ústrety.

Spoločnosť tak od mesta dostala do prenájmu banskobystrické plážové kúpalisko na Štiavničkách od októbra 2007 na 30 rokov s opciou 10 rokov za 33,19 eura ročne.

AQUALAND Slovakia mal na oplátku do prenajatého majetku preinvestovať do leta 2010 minimálne 3,32 milióna eur. Investície do tejto výšky prejdú po skončení nájmu do majetku mesta formou daru.

Tobogány na plážovom kúpalisku. Foto: Mário Kaprálik

Plány boli v roku 2007 naozaj veľké, až megalomanské. Zámerom investora bolo vytvoriť zo zastaraného plážového kúpaliska moderný komplex na aktívny i pasívny relax domácich i zahraničných návštevníkov.

Vzniknúť mal aj zakrytý agualand s ohrevom vody v bazénoch, čo malo zabezpečiť využívanie areálu kúpaliska nielen v lete, lež počas celého roka.

Investor chcel okrem iného upraviť jazero, ktoré sa tam nachádza, a vybudovať amfiteáter. Takisto mienil postaviť zariadenia stravovacích a občerstvovacích služieb, hygienické zariadenia či športoviská.

V neposlednom rade zamýšľal vytvoriť kultúrno-spoločenský sektor i zábavný sektor pre všetky vekové skupiny. Väčšina z vymenovaných plánov sa však neuskutočnila a kúpalisko iba žilo zo zašlej slávy a chátralo.   

Rokmi čoraz viac rástla kritika a nespokojnosť zo strany návštevníkov so službami a stavom kúpaliska. V AQUALANDE si aj v súčasnosti kontroly doslova denne podávajú kľučky a všetko vyvrcholilo nedávnou petíciou obyvateľov, aby vedenie mesta vypovedalo zmluvu s jeho nájomcom.

„Ako znepokojené a nahnevané občianky sme spustili petíciu, ktorá pošle odkaz primátorovi a aj nájomcovi nášho plážového kúpaliska. Aktuálny nájomca si tento areál nezaslúži, nestará sa oň, necháva ho chátrať, jeho stav je zúfalý,“ uviedla jedna z členiek petičného výboru.

„Týmto žiadame primátora a vedenie mesta Banská Bystrica, aby bezodkladne vypovedal existujúcu zmluvu s nájomcom plážového kúpaliska. Nie je akceptovateľné, aby zúfalý stav plážového kúpaliska trval toľko rokov, bez akéhokoľvek zlepšenia, v zásade od začiatku trvania nájmu,“ doplnila ohľadom petície Zachráňme plážové kúpalisko, ktorú podpísalo už viac ako štyritisíc ľudí.

Podľa organizátorov petície trpí kúpalisko nedostatočnou údržbou a znečistením. Časté sú sťažnosti na špinavú vodu, neudržiavané priestory a nedôstojné hygienické podmienky.

Hygienici brali vzorky aj z bazénu s minerálnou vodou, ktorý miestni familiárne volajú Medokýš, výsledky zatiaľ nie sú známe. Foto: Mário Kaprálik

Problémom je aj bezpečnosť v areáli, vrátane hracích prvkov pre deti – zlá kvalita prevedenia hracích a zábavných prvkov a samotných bazénov, hraničiaca s ohrozovaním zdravia a života návštevníkov vrátane detí.

„Zanedbaná je investícia do infraštruktúry. Absencia modernizácií a renovácií, čo vedie k zhoršeniu celkového stavu kúpaliska,“ píšu organizátori vo svojej petícii.

„Boli sme tu minulý pondelok s našimi malými deťmi. Prišli sme okolo pol desiatej dopoludnia. Kúpili sme lístky. Prišli sme k detským bazénom a zatvorené, vstup ohradený páskami. Vraj menili vodu, je tam veľa chlóru, tak treba čakať. Otvorili až po niekoľkých hodinách. Neskôr sme sa dozvedeli, že je to na základe kontroly hygienikov,“ priblížila pre Štandard situáciu na kúpalisku Jana z Banskej Bystrice.

„Pri kúpe lístkov nás na to nikto neupozornil, aj keď videli, že máme malé deti a kupujeme aj pre ne lístky. Detské bazény otvorili až okolo poludnia. Takýto prístup je nezodpovedný a doslova zavádzajúci, arogantný. Neboli sme totiž jediní, koho pri vstupe neinformovali, že detské bazény sú zatvorené. Iba zdvíhajú vstupné a nič do kúpaliska neinvestujú,“ doplnila nespokojná mamička.

Cieľom je vyzbierať pod petíciu päťtisíc podpisov a následne ju odovzdať vedeniu mesta, ktoré je povinné sa zaoberať petíciou s akýmkoľvek počtom podpisov.

Samospráva je takisto povinná petíciu prijať, prešetriť a vybaviť tak, aby zistila skutočný stav veci, jej súlad alebo rozpor s právnymi predpismi a verejným alebo iným spoločným záujmom.

To, čo v spomínanej petícii žiadajú jej organizátori, súčasné vedenie magistrátu podľa primátora Jána Noska už roky realizuje. Problémový stav na banskobystrickom plážovom kúpalisku vraj dlhodobo evidujú a kritizujú.

„S jeho stavom sme dlhodobo nespokojní a vnímame všetky negatívne podnety, ktoré nám obyvatelia v tejto súvislosti adresujú. Napriek neustálej kritike musíme konštatovať, že prevádzkovateľ nedostatky neodstraňuje, hoci sme od neho počuli za uplynulé roky už mnoho prísľubov,“ uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Súčasťou kúpaliska je aj prírodné jazero. Foto: Mário Kaprálik

„Opätovne sme oslovili Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so žiadosťou o vykonanie kontroly vzoriek vody z bazénov, ako aj stavu sociálnych zariadení. Zároveň sme sa obrátili na Inšpektorát práce, ktorý sme požiadali o kontrolu prevádzky herných prvkov, nafukovacích vodných atrakcií a pod., pretože z pohľadu bezpečnosti môžu predstavovať riziko poškodenia zdravia návštevníkov kúpaliska,“ vysvetlil primátor.

Podľa jeho slov sú kontroly na kúpalisku vykonávané opakovane a podľa príslušných inštitúcií si nájomca plní podmienky pre jeho prevádzkovanie na hranici nutného minima, čo samospráve nevytvára priestor konať ráznejšie. Preto sa zaoberajú aj možnosťou vypovedania zmluvy s nájomcom.

„Budúcnosť tohto jedinečného priestoru si nespájame so súčasným prevádzkovateľom plážového kúpaliska. Zmluva je však koncipovaná tak, že nedáva mestu veľké možnosti konať a každý krok musí byť detailne premyslený. Ak by mesto ukončilo zmluvu bez splnenia zákonných alebo zmluvných dôvodov, dostalo by sa do súdneho sporu, s čím by zároveň súvisela hrozba finančných sankcií,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Z týchto dôvodov si mesto dalo vypracovať právnu analýzu od Univerzity Komenského v Bratislave a v súčasnosti pracuje na obstaraní znaleckého posudku, ktorý zhodnotí investície súčasného nájomcu do plážového kúpaliska. „Ďalší postup je už v rukách právnikov,“ doplnila Marhefková.

Hygienici z RÚVZ kontrolujú kúpalisko pravidelne. „V letnej kúpacej sezóne 2024 bol doteraz vykonaný štátny zdravotný dozor na plážovom kúpalisku celkom osemkrát, z toho dvakrát bola kontrola pripravenosti a štátny zdravotný dozor šesťkrát,“ uviedla pre Štandard Pavlína Bartová z odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ Banská Bystrica.

Návštevníci kritizujú studenú vodu a špinu v bazénoch a okolí. Foto: Mário Kaprálik

„Nie je úplne v takom stave, v akom by sme si predstavovali, tým, že to zariadenie je zastarané, opotrebované, ale stále funkčné. V rámci našich kompetencií nemôžeme nariadiť žiadnu výmenu,“ vysvetlila Bartová.

Po jednej z kontrol vydali zákaz využívať na kúpanie detský bazén i baby bazén. Po odstránení nedostatkov hygienici po niekoľkých dňoch tento zákaz zrušili a bazény sú prístupné verejnosti.

Priestor na vyjadrenie sa ku všetkým sťažnostiam dostal aj prevádzkovateľ plážového kúpaliska. MUDr. Juraj Sninský, konateľ spoločnosti AQUALAND Slovakia, s. r. o., uviedol, že ide o šírenie poplašných správ, ktorých cieľom je útočiť na prevádzkovateľa i súčasné vedenie mesta.

„Neevidujeme žiadne oficiálne pripomienky kontrolných inštitúcií a ani sťažnosti od návštevníkov, ktorí naďalej chodia na kúpalisko v hojnom počte,“ uviedol v tlačovej správe Sninský. Všetky bazény, tobogány a vodné atrakcie sú podľa neho v plnej prevádzke.

Kritizované nafukovacie atrakcie podľa slov konateľa prevádzkovateľ odstránil, a tiež pravidelne vykonáva sanitačné dni, počas ktorých dochádza k preverovaniu a úprave celého areálu kúpaliska.

„Kritické články a komentáre, ktoré sa odohrávajú výlučne na sociálnych sieťach a v niektorých médiách, vnímame ako koordinovanú aktivitu určitej skupiny ľudí, ktorá účelovo šíri poplašnú správu o kritickom stave plážového kúpaliska,“ dodáva Sninský.


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok