Lavrov vyzýva na kroky smerujúce k vytvoreniu palestínskeho štátu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zdôrazňuje „postoj, že je potrebné okamžite zastaviť násilie a vyriešiť humanitárne problémy,“ píše agentúra TASS.

Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Uviedol, že k týmto krokom vyzýva Rusko i krajiny Perzského zálivu v súlade s rezolúciami OSN. Povedal to po zasadnutí strategického dialógu Rady pre spoluprácu Ruska a Perzského zálivu.

„Osobitná pozornosť bola venovaná medzinárodnej situácii, predovšetkým na Blízkom východe, a tragédii, ktorá sa odohráva na palestínskych územiach: v Gaze aj na Západnom brehu (Jordánu),“ povedal Lavrov.

„Stotožňujeme sa s názorom, že je potrebné okamžite zastaviť násilie, vyriešiť humanitárne problémy a začať praktickú prácu na realizácii rezolúcie OSN o vytvorení palestínskeho štátu, ktorý bude existovať s Izraelom v mieri a bezpečnosti.“

Najvyšší ruský diplomat pricestoval do Rijádu 8. septembra, aby sa zúčastnil zasadnutia strategického dialógu Rady pre spoluprácu Ruska a krajín Perzského zálivu.

Predtým Lavrov absolvoval bilaterálne stretnutia so svojimi partnermi Maurom Vieirom z Brazílie, Subrahmanyamom Jaishankarom z Indie a Faisalom bin Farhanom Al Saudom zo Saudskej Arábie. Okrem toho sa stretol aj s generálnym tajomníkom Organizácie islamskej spolupráce Hisseinom Brahimom Tahom a saudským korunným princom a podpredsedom vlády Mohammedom bin Salmanom Al Saudom.

(mas)