Erdogan chce zvolať mimoriadny summit pre kroky Izraela v Pásme Gazy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval Organizáciu islamskej spolupráce (OIC) na zvolanie mimoriadneho summitu, na ktorom by sa rokovalo o vojne v Pásme Gazy a útokoch Izraela na Jeruzalem. TASR o tom informuje na základe agentúry Reuters.

Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Erdogan kritizuje Izrael za rozpútanie vojny proti militantnému hnutiu Hamas. Cez víkend vyzval islamské krajiny, aby spoločne vytvorili alianciu proti „expanzívnosti“ Izraela. Po zasadnutí vlády v Ankare uviedol, že Izrael sa zameriava na mešitu al-Aksá v Jeruzaleme, čo označil za „hranicu trpezlivosti“ Ankary.

„Je nemysliteľné, aby OIC, ktorej povinnosťou je starať sa o záležitosti Jeruzalema, zostala voči týmto útokom ľahostajná. Je potrebné, aby sa organizácia zišla na úrovni vedenia bez toho, aby strácala čas,“ povedal turecký prezident.

Organizáciu islamskej spolupráce tvorí 57 členských štátov a považuje sa za kolektívny hlas moslimského sveta.

Podľa vyjadrenia Erdogana sa Turecko obráti aj na Medzinárodný súdny dvor v Haagu v súvislosti so smrťou turecko-americkej občianky Aysenur Eygiovej.

Dvadsaťšesťročnú ženu zabila izraelská armáda minulý týždeň počas protestu na Západnom brehu Jordánu. „Podnikneme všetky právne kroky, aby jej krv nezostala rozliata na zemi,“ povedala turecká hlava štátu a zároveň dodala, že sa Izrael bude zodpovedať za svoje zločiny.

(tasr)