Americký vojenský veliteľ vyzval Čínu, aby neeskalovala napätie v Juhočínskom mori

Veliteľ Tichomorského velenia amerických ozbrojených síl Samuel Paparo tak urobil počas videorozhovoru so šéfom čínskeho južného vojenského veliteľstva Wu Ja-nanom.

China US Taiwan Americká a čínska vlajka. Foto: TASR/AP

Išlo o prvé rozhovory na úrovni vojenských predstaviteľov medzi oboma štátmi od roku 2022.

Paparo v rozhovore „zdôraznil význam udržiavania komunikácie medzi americkou a čínskou armádou“, informovalo tichomorské velenie. Zároveň však upozornil na nedávne „nebezpečné interakcie“ medzi Čínou a americkými spojencami v regióne.

Americký generál taktiež „vyzval čínsku armádu, aby prehodnotila používanie nebezpečných, nátlakových a potenciálne eskalačných taktík v Juhočínskom mori a mimo neho“.

Išlo o prvé rozhovory tohto druhu, odkedy Čína v roku 2022 zrušila vojenskú komunikáciu so Spojenými štátmi v reakcii na návštevu vtedajšej predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane.

Washington a Peking sa naďalej rozchádzajú vo viacerých oblastiach vrátane obchodných otázok a postavenia Taiwanu, pripomína AFP. Obe strany sa však pokúšajú obnoviť pravidelné rozhovory vojenských predstaviteľov v snahe zabrániť väčšej eskalácii.

Rokovanie sa zároveň uskutočnilo na pozadí pretrvávajúcich konfrontácií medzi filipínskymi a čínskymi plavidlami v Juhočínskom mori. Čína si nárokuje takmer celú oblasť Juhočínskeho mora a odmieta obdobné nároky Filipín, Vietnamu a ďalších štátov. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia.

(tasr)