Severná Kórea plánuje navýšiť počet jadrových zbraní

Severokórejský vodca Kim Čong-un uviedol, že krajina v súčasnosti realizuje politiku budovania jadrových síl s cieľom „exponenciálne“ zvýšiť počet jadrových zbraní, napísala v utorok severokórejská štátna agentúra KCNA.

Kim Čong-un. Foto: TASR/AP Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

V pondelkovom prejave pri príležitosti výročia založenia Severnej Kórey Kim povedal, že „krajina musí dôkladnejšie pripraviť svoj jadrový arzenál tak, aby ho mohla v danom čase riadne použiť pri zabezpečovaní bezpečnostných práv štátu“ pokračovala KCNA.

„Silná vojenská prítomnosť je potrebná, aby bolo možné čeliť rôznym hrozbám, ktoré predstavujú Spojené štáty a ich nasledovníci,“ dodal Kim Čong-un.

Takisto uviedol, že „Severná Kórea čelí vážnej hrozbe zo strany toho, čo považuje za vojenský blok v regióne založený na jadrových zbraniach pod vedením USA“.

Námestník juhokórejského ministra obrany pre politiku Čcho Čang-rae a jeho americkí a japonskí kolegovia v utorok odsúdili nedávnu diverzifikáciu jadrových nosičov, testy a odpálenie viacerých balistických rakiet zo strany Pchjongjangu.

Na stretnutí v Soule potvrdili záväzok posilniť trojstrannú spoluprácu s cieľom „zabezpečiť mier v regióne, a to aj prostredníctvom odvrátenia jadrových a raketových hrozieb zo strany Severnej Kórey“. Uviedli to v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

(mja)