Poľsko-nemecké vzťahy sa zhoršili. Tusk zrušil návštevu Nemecka

Poľský premiér Donald Tusk mal pricestovať do Postupimu, aby si prevzal mediálnu cenu M100. Kancelár Olaf Scholz, ktorý mal na Tuskovu počesť predniesť prejav, sa na ceremónii tiež nezúčastní.

Poland Germany

Tusk svoju cestu na poslednú chvíľu zrušil s odvolaním sa na domáce záväzky a namiesto neho teraz pocestuje minister spravodlivosti Adam Bodnar, píše Euractiv.

„S hlbokou ľútosťou oznamujeme, že kancelár Olaf Scholz musel zrušiť svoju účasť na odovzdávaní mediálnej ceny M100 z dôvodu časovej tiesne. Premiér Donald Tusk sa tiež nemôže osobne zúčastniť na slávnostnom ceremoniáli z dôvodu dôležitých národných záväzkov,“ informovali organizátori.

Oslavné prejavy prednesú bývalý nemecký prezident Joachim Gauck a bývalý nemecký minister obrany Rudolf Scharping.

Podľa nemeckej organizácie M100 Sanssouci Colloquium sa cena udeľuje „osobnostiam, ktoré sa zasadzujú za posilnenie demokracie, slobody prejavu a slobody tlače, ako aj za európske porozumenie“.

Presný dôvod Tuskovho rozhodnutia zrušiť cestu do Nemecka a to, či ju ako prvý zrušil Tusk alebo Scholz, zostáva nejasné.

Euractiv konštatuje, že bilaterálne vzťahy medzi Varšavou a Berlínom v posledných týždňoch ochladli.
Podľa zdrojov oboznámených so záležitosťou sú hlavnou príčinou zhoršenia plynovody Nord Stream, ktorými prúdila ropa z Ruska do Nemecka.

Poľsko odmietlo žiadosť Berlína o zatknutie ukrajinského občana žijúceho v Poľsku, ktorý je podozrivý zo spôsobenia výbuchu plynovodu Nord Stream 2. Tusk minulý mesiac dokonca sponzorom a iniciátorom plynovodov Nord Stream 1 a 2 odkázal, že „jediné, čo by dnes mali urobiť, je ospravedlniť sa a mlčať“.

Ani jedna strana nepotvrdila, že zrušenie návštevy oboch lídrov v Postupime má niečo spoločné so zjavným zhoršením vzťahov.

(mja)