Česko nemôže vyhovieť požiadavke Nemcov na zníženie hladiny rieky Labe

Český minister poľnohospodárstva Marek Výborný povedal, že ak je to možné, priehrady sa musia ďalej odpúšťať. Ruiny mosta, ktorý sa zrútil v Drážďanoch, sú v prípade povodní rizikom.

GXM875qWwAAgNJ6 Most Carolabrücke v Drážďanoch po čiastočnom zrútení. Foto: X/TheGermanDude

Trosky mosta Carolabrücke v Drážďanoch zablokovali koryto rieky, vyššia hladina by preto skomplikovala odstránenie železobetónovej konštrukcie.

Nemci požiadali Českú republiku prostredníctvom Medzinárodnej komisie pre ochranu Labe, aby zachovala súčasný tok rieky. Informuje portál Seznam Zprávy.

„Bohužiaľ, odpoveď nemôže byť kladná. V súčasnosti sa, naopak, prietok bude zvyšovať,“ reagoval šéf českého poľnohospodárstva Výborný.

V Děčíne by mal prietok na Labe stúpnuť podľa ministra zo stredajších 138 metrov kubických za sekundu počas štvrtka až na 172 metrov kubických za sekundu. „Práve preto, že musíme vytvoriť retenčný priestor na nádržiach, musíme upúšťať. Verím, že aj naši saskí kolegovia pochopia, že most, ktorý sa fakticky zrútil, nemôže mať teraz prednosť a prioritu pred ochranou majetku a životov občanov Českej republiky, ale aj Nemecka,“ dodal

V Drážďanoch meteorológovia hovoria o povodni tisícročia. Odhady hovoria o náraste hladiny Labe až o šesť metrov. Pri rekordnej povodni v roku 2002 atakovala hladina 9,2 metra.

(max)