Rumunsko naďalej sužujú záplavy, o život prišlo najmenej šesť ľudí

Situácia v dôsledku neutíchajúceho prudkého dažďa a rozsiahlych záplav zostáva v Rumunsku napätá aj v priebehu pondelka.

Záplavy v Rumunsku Hasič nesie v náručí staršieho muža. počas záplav v obci Cudalbi na východe Rumunka v sobotu 14. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Povodne si cez víkend v tejto krajine vyžiadali najmenej šesť ľudských obetí.

Obeťami sú väčšinou starší ľudí vrátane dvoch žien vo veku 96 a 86 rokov. Najhoršie postihnuté sú regióny na východe Rumunska. Evakuovať tam museli najmenej 300 ľudí a voda zaplavila približne 6000 poľnohospodárskych usadlostí.

Voda väčšinou postihla odľahlé dediny, kde boli obyvatelia nútení vyliezť na strechy svojich obydlí, aby ich nestrhla. V oblasti nasadili stovky hasičov.

(tasr, dpa)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac