Foto: Takto vyzerá Jeseník po víkendovej apokalypse

Severoolomoucké mesto Jeseník a priľahlá oblasť sa spamätávajú z ničivých povodní. Aktuálne tam distribuujú humanitárnu pomoc, mesto je však odpojené od plynu, v niektorých častiach nefunguje elektrina a poškodený je aj prívod vody.

GXiXSVtWMAAG91E Zaplavené domy v Jeseníku. Foto: X

V oblasti českého Jeseníku spadlo za posledný deň 70 milimetrov zrážok. Intenzita zrážok v noci bola podľa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nižšia, na väčšine územia Česka napršalo päť až osem milimetrov.

„Na Jesenicku, Krnovsku, Opavsku a Ostravsku hladiny väčšiny riek počas nedeľného večera a v noci kulminovali a aktuálne klesajú,“ uviedol ČHMÚ v pondelok ráno. Katastrofálna situácia bola najmä na Jesenicku, vďaka poklesu hladín vodných tokov hasiči ukončili záchranné práce v nedeľu večer. Z horského okresu zachránili 230 ľudí, evakuovali dvetisíc obyvateľov.

Po opadnutí vody v Jesenicku polícia v nedeľu popoludní objavila aj auto, ktoré spadlo do rozbúrenej rieky Staříč. Nezvestnú posádku troch ľudí sa nepodarilo nájsť a stále po nej pátrajú. Hovorkyňa nechcela spresniť, či sa vo vozidle nachádzali nejaké stopy po posádke. „Dá sa len predpokladať, že auto je značne poškodené,“ povedala hovorkyňa polície Ivana Skoupilová.

Aktuálne v Jeseníku prebieha distribúcia humanitárnej pomoci, informuje mesto na sociálnej sieti. „Zásobovanie mesta Jeseník vodou sa intenzívne rieši, akonáhle to bude možné, poskytneme ďalšie informácie.“

V niektorých častiach mesta nie je k dispozícii elektrina, poškodený je prívod vody a v celom meste je odpojený plyn. Distribučné spoločnosti momentálne nedokážu odhadnúť, kedy bude obnovená. „Prosíme o trpezlivosť. Hneď ako budeme mať nové informácie, budeme vás informovať,“ dodalo mesto s upozornením, že radnica je do odvolania zatvorená.

V oblasti Jeseníku po povodniach padali aj domy, podobné udalosti nahlásili priamo v meste i v obciach Česká Ves a Bělá pod Pradědem. „Presné čísla nemám, ale zatiaľ podľa informácií, ktoré som dostala, je to v jednotkách, povedala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová v nedeľu. Prioritu mala však záchrana osôb. Blišťanová uviedla, že zasahovali dva policajné vrtuľníky a jeden armádny.

Aktuálne platí v Jeseníku 2. stupeň povodňovej aktivity. „Očakávané zrážky 20 milimetrov už nebudú spôsobovať nárast hladín a odliv prietoku, zrážky sa presúvajú na juhozápad republiky,“ píše mesto na sociálnej sieti.

(mas)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac