Hladina Labe v Nemecku stúpa, očakáva sa dosiahnutie tretieho stupňa

Predstavitelia východonemeckého mesta Drážďany preto vydali varovanie pred možnými záplavami v obývaných oblastiach. Očakáva sa, že hladina Labe v priebehu dňa prekročí šesťmetrovú hranicu, čo znamená vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity.

Nemecko počasie záplavy Stúpajúca hladina rieky Labe v nemeckom meste Rathen v pondelok 16. septembra. Foto: TASR/AP

Túto úroveň už rieka prekročila v obci Schöna neďaleko hraníc s Českou republikou.        

Tretí stupeň povodňovej aktivity bol vyhlásený aj pozdĺž rieky Nisa pri meste Zhorelec (Görlitz) pri poľských hraniciach, kde hladina vystúpala na 5,56 metra.        

Hladiny riek Dunaj a Inn naopak mierne klesli pri meste Pasov na hraniciach s Rakúskom. Centrum starého mesta, kde sa do Dunaja vlievajú rieky Inn zprava a Ilz zľava, bolo v sobotu a v nedeľu zaplavené.        

Úrady v Bavorsku uviedli, že povodňová situácia je stále neistá na mnohých miestach tejto juhonemeckej spolkovej krajiny, keďže sa očakáva ďalší dážď. Nemecká meteorologická služba (DWD) predpovedá dlhotrvajúci dážď nad Alpami a ich predhoriami až do utorka so zrážkami od 70 do 90 milimetrov.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac