Ukrajina pozvala OSN a Červený kríž na obsadené územia Kurskej oblasti, Kremeľ to považuje za provokáciu

Ukrajina požiadala Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a Organizáciu spojených národov (OSN), aby preverili situáciu v Kyjevom ovládaných oblastiach ruskej Kurskej oblasti. Hovorca Kremľa to označil za "číru provokáciu".

Ukrajina parlament Sybiha minister zahraničia Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha. Foto: TASR/AP

„Nariadil som ukrajinskému ministerstvu zahraničných vecí oficiálne pozvať OSN a MVČK, aby sa zapojili do humanitárneho úsilia v Kurskej oblasti,“ uviedol šéf ukrajinskej diplomacie Andrij Sybiha na sociálnych sieťach. „Ukrajina je pripravená uľahčiť ich prácu a dokázať, že dodržiava medzinárodné humanitárne právo,“ dodal.        

Ukrajina chce svoju armádu predstaviť v inom svetle ako ruské sily, ktoré okupujú približne 20 percent ukrajinského územia, konštatuje AFP. „Od prvých dní kurskej operácie demonštrovali ukrajinské obranné sily ako civilizovaná európska armáda vysokú profesionalitu a plný súlad s princípmi medzinárodného humanitárneho práva,“ uviedol rezort diplomacie v Kyjeve.        

Rusko ofenzívu odsúdilo a uviedlo, že v dôsledku nej bolo k evakuácii prinútených 150-tisíc ruských civilistov.        

K vyjadreniu ukrajinskej diplomacie došlo v čase návštevy prezidentky MVČK Mirjany Spoljaričovej v Moskve. Počas plánovanej návštevy bude diskutovať o viacerých otázkach len niekoľko dní po tom, čo pri ruskom ostreľovaní na východe Ukrajiny prišli o život traja ukrajinskí zamestnanci MVČK.

Kremeľ v pondelok toto pozvanie označil za „provokáciu“. „Toto je číra provokácia. A očakávame triezvy prístup k takýmto provokačným vyhláseniam aj od OSN a MVKČK,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.        

Rusko až minulý týždeň oznámilo, že začalo ofenzívu s cieľom vytlačiť ukrajinské jednotky z Kurskej oblasti a opätovne ovládlo jej časti. Konkrétne v pondelok podľa agentúry Reuters informovalo o opätovnom získaní kontroly nad dedinami Uspenovka a Borki. Reuters pripomína, že správy nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

(tasr)