Záplavy strhli múry väznice v Nigérii, takmer 300 trestancov je na úteku

Hovorca zariadenia uviedol, že utieklo 281 väzňov po tom, ako ich premiestňovali do bezpečných priestorov.

Zaplavené doma po kolapse priehrady v Nigérii Domy sú čiastočne pod vodou po zrútení priehrady v Maiduguri v Nigérii. Foto: TASR/AP

Povodeň strhla múry nápravných zariadení vrátane väzenského centra Maiduguri v nigérijskom štáte Borno. Vode podľahla aj ubytovňa zamestnancov v meste.

Vedenie preto okamžite verejnosti poskytlo identity všetkých väzňov na úteku. Siedmich sa medzičasom podarilo zadržať, nezvestných je zatiaľ ešte 274 trestancov, píše CNN.

Týždňové záplavy v celej Nigérii si vyžiadali už 229 obetí a viac ako 386-tisíc ľudí muselo opustiť domovy. Najviac postihnutý záplavami je sever Nigérie.

Uplynulú stredu povodňová voda, ktorá vytryskla z pretekajúcej priehrady v severnej Nigérii, zachvátila aj zoologickú záhradu a zmietla zvieratá vrátane krokodílov a hadov do okolitých komunít.

Nigérijská agentúra pre hydrologické služby minulý mesiac varovala aj pred stúpajúcou hladinou rieky Niger, jednej z najväčších v krajine, a vyzvala štáty, aby boli v pohotovosti. Očakáva sa, že frekvencia a intenzita extrémnych zrážok narastie takmer v celej Afrike.

(max)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac