Továreň Kofoly v českom Krnove zaplavila voda

Odhadovať škody je zatiaľ predčasné, tvrdí český výrobca. Lepší prehľad o dĺžke výpadku produkcie sa tak očakáva začiatkom budúceho týždňa.

GXmOkKrX0AApO85 Situácia v českom Krnove po opadnutí vody. Foto: X

Spoločnosť však dokáže pokryť dodávky väčšiny produktov z iných závodov skupiny.        

Portál iDNES.cz v separátnej správe uviedol, že storočná voda, ktorá sa cez víkend prehnala Českom, poškodila viacero firiem v blízkosti vodných tokov. Okrem Kofoly zasiahla v Opave výrobcu potravín Bidfood alebo výrobcu odevov v Jeseníku.        

„Hoci sme boli dopredu dobre pripravení, Krnov zaplavila viac ako storočná voda, ktorá silno zasiahla do životov našich zamestnancov a pochopiteľne sa nevyhla ani nášmu výrobnému závodu a skladom,“ povedal Jannis Samaras, jeden zo zakladateľov Kofoly a generálny riaditeľ skupiny.        

Voda sa dostala do celého areálu, aktuálne ju odčerpávajú a zisťujú rozsah škôd. V továrni Kofoly sa snažia spustiť záložnú elektrocentrálu, pretože mesto Krnov je stále bez prúdu. Skupina Kofola tento rok kúpila Pivovary CZ, ktoré majú výrobné závody v zaplavených Hanušoviciach či Litovli.        

Drvivú väčšinu výrobkov je Kofola schopná pokryť z iných výrobných závodov v Mníchovom Hradišti alebo Rajeckej Lesnej na Slovensku. Minerálne vody sa potom plnia v Moravskom Beroune (Ondrášovka), Stráži nad Ohří (Korunní) a Kláštore pod Znievom (Kláštorná Kalcia), ktoré vodou zasiahnuté neboli. Prevádzka firmy ako celku je teda zaistená, rýchlosť obnovenia prevádzky postihnutých závodov ukážu až ďalšie dni.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac