Vo Viedni uviazlo 140 ľudí na výletnej lodi

Ide o výletnú loď Thurgau Prestige, ktorá mierila z Linzu do Budapešti. Pre pretrvávajúce nepriaznivé počasie hrozí, že sa turisti z lode nedostanú preč až do utorka.

GXlV6V1XIAAUJWL Výletná loď Thurgau Prestige. Foto: X

Portál Heute uvádza, že v dôsledku záplav v strednej Európe je postihnutých viacero výletných lodí vo Viedni. Lodná spoločnosť DDSG v piatok oznámila, že pravidelná doprava bola od soboty do pondelka pozastavená a v najbližších dňoch pravdepodobne nastanú obmedzenia.

Na lodi sa nachádzajú zväčša švajčiarski cestujúci. Nemôžu však vystúpiť, keďže prístavisko na vylodenie je zaplavené. Portál swissinfo.ch priblížil, že na palube je 102 cestujúcich – majoritu tvoria občania Švajčiarska – a 40 členov posádky. Loď nemôžu opustiť už od soboty, sú však plne zásobení.

Loď v piatok vyplávala napriek varovaniam meteorológov. Tí predpovedali nepriaznivé počasie v Rakúsku už od štvrtka. Prevádzkovateľ zájazdu odmieta zodpovednosť.

Konateľ cestovnej kancelárie Thurgau Travel Daniel Pauli-Kaufmann hovorí, že v tom čase ani odborníci, ktorých expertízu si vyžiadali, nemohli predvídať, že Dunaj bude v tejto oblasti nesplavný.

Podľa spoločnosti Thurgau Travel miestne orgány rozhodnú, či a kedy môžu cestujúci vystúpiť. Cestujúci však tvrdia, že im povedali, že na lodi budú musieť zostať minimálne do utorka. V Rakúsku však hrozí ďalší dážď, preto v závislosti od vývoja počasia je možné, že sa ich pobyt na lodi predĺži.

(mas)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac