Dva okresy v Kurskej oblasti budú povinne evakuovať

Operačné veliteľstvo Kurskej oblasti na západe Ruska nariadilo povinnú evakuáciu obcí v Ryľskom a Chomutovskom okrese, ktoré sa nachádzajú v 15-kilometrovej zóne od hraníc s Ukrajinou.

Russians who evacuated from border regions targeted by Ukraine’s military wait for a distribution of aid in Kursk, Russia, Aug. 13, 2024. (Nanna Heitmann/The New York Times) Rusi, ktorí sa evakuovali z prihraničných regiónov, čakali na distribúciu základnej pomoci v ruskom Kursku. Foto: Nanna Heitmann

Prostredníctvom príspevku na komunikačnej platforme Telegram to podľa agentúry AFP oznámil gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov.

Rozhodnutie o evakuácii podľa Smirnova prijali „na základe operatívnych informácií“ s cieľom „zaistiť bezpečnosť“ civilistov. Gubenátor pritom nespresnil, ktoré obce budú evakuované, a neuviedol ani počet evakuovaných.

V danom 15-kilometrovom pásme sú desiatky dedín a miest, pripomenula AFP s tým, že ruská armáda zrejme v Kurskej oblasti stupňuje protiofenzívu. Moskva tvrdí, že od minulého týždňa sa opäť zmocnila desiatky dedín.

Od začiatku ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti na začiatku augusta v dôsledku ostreľovania zahynulo 31 ľudí a ďalších 243 civilistov utrpelo zranenia. Svoje domovy muselo opustiť vyše 150-tisíc ľudí, citovali ruské štátne médiá Smirnova.

Ukrajina tvrdí, že jej jednotky postúpili desiatky kilometrov do ruského územia a zmocnili sa desiatok osád vrátane pohraničného mesta Sudža.

(tasr)