Maďarsko plánuje požiadať EÚ o výnimku z migračného paktu

Na obmedzenie nelegálnej migrácie sú potrebné drastické opatrenia. Preto Maďarsko požiada o výnimku z uplatňovania azylových a migračných pravidiel Európskej únie, oznámil maďarský minister pre európske záležitosti János Bóka.

Italy_Economic_Forum687568070737 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystupuje s prejavom na ekonomickom fóre v meste Cernobbio na severe Talianska v piatok 6. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda bola informovaná o tom, že vláda Holandska avizovala žiadosť o výnimku z uplatňovania azylových a migračných pravidiel EÚ, povedal Bóka v Štrasburgu. „Potrebu razantných opatrení na obmedzenie nelegálnej migrácie vidí aj maďarská vláda, preto chce urobiť podobný krok,“ dodal.

„Aj Maďarsko žiada o výnimku z uplatňovania azylových a migračných pravidiel, ak to novela základnej zmluvy EÚ umožňuje. Urobíme potrebné právne a administratívne kroky,“ povedal Bóka, ktorý súčasne podčiarkol, že Maďarsko je samozrejme odhodlaným členom schengenského priestoru a zostane ním aj v budúcnosti.

Holandská vláda v stredu predložila Európskej komisii oficiálnu žiadosť o výnimku v novom pakte o azyle a migrácii, ktorý vstúpi do platnosti v roku 2026. Ministerka pre migráciu Marjolein Faberová v liste eurokomisii napísala, že nová holandská vláda chce „drasticky“ obmedziť migráciu do Holandska, aby mohla naďalej plniť svoje ústavné povinnosti v oblasti riešenia problémov bývania, zdravotnej starostlivosti a vzdelávania.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok