Starosta Mníchova otvoril tradičný Oktoberfest. Cena piva išla nahor

Dieter Reiter narazením prvého sudu s pivom oficiálne otvoril v sobotu napoludnie už 189. ročník obľúbeného pivného festivalu Oktoberfest.

Prvý deò 189. roèníka tradièného pivného festivalu Oktoberfest v Mníchove Oktoberfest v Mníchove. Foto: TASR/AP

Tento ročník sprevádzajú sprísnené bezpečnostné opatrenia, informuje TASR podľa agentúr AP a DPA.
Festival piva bude v 18 veľkých stanoch na výstavisku Theresienwiese trvať do 6. októbra.

Počas 16 dní očakávajú organizátori približne šesť miliónov návštevníkov – až 600 000 každý deň. Za litrový pohár piva zaplatia od 13,60 do 15,30 eur, pričom tohtoročné ceny sú približne o 3,87 percenta vyššie ako v roku 2023.

Tento ročník sprevádzajú sprísnené bezpečnostné opatrenia. Dôvodom je najmä smrteľný útok nožom v Solingene, meste vzdialenom približne 470 kilometrov severozápadne od Mníchova. Pri násilnostiach z 23. augusta zahynuli traja ľudia a ďalších osem bolo zranených, pričom k zodpovednosti za útok sa prihlásila skupina Islamský štát.

V dôsledku toho organizátori po prvýkrát v histórii Oktoberfestu zaradia pred vstupom aj prehliadky detektormi kovov. Upozorňujú však, že nemajú informácie o žiadnych konkrétnych hrozbách.

Počiatky Oktoberfestu sa datujú od 12. októbra 1810, keď si korunný princ Ľudovít, neskorší bavorský kráľ Ľudovít I., zobral za manželku princeznú Teréziu von Sachsen-Hildburghausen. Na počesť svadobného páru usporiadali o päť dní na voľnej ploche nazývanej Theresienwiese na okraji mesta veselie a dostihy.

Keďže sa podujatie vydarilo i zapáčilo, o rok na to sa opakovalo a tak sa zrodila tradícia Oktoberfestu. Predošlý ročník navštívilo festival viac než sedem miliónov ľudí, ktorí vypili približne 7,4 milióna litrov piva.


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok