Richard Takáč: Povodne spôsobili na Slovensku škody za 20 miliónov eur

Poslanec KDH Marián Čaučík si myslí, že vláda zvládla krízovú situáciu „celkom dobre” najmä vďaka tomu, že povodne zasiahli relatívne malé územie Slovenska.

Richard Takáč. Foto: Jakub Kotian/TASR Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč. Foto: Jakub Kotian/TASR

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer) v relácii Sobotné dialógy odmietol kritiku, že koalícia nezvládla povodne. Doplnil, že škody napáchané živelnou pohromou sú približne 20 miliónov eur.

Minister sa vyjadril aj ku konsolidačnému balíku. Podľa jeho slov sa najviac dotkne podnikateľov, ktorí „na to majú”, a nie obyčajných ľudí. Dodal, že podniká právne kroky voči predstaviteľom predošlých vládnych garnitúr pre zadlžovanie Slovenska.

Marián Čaučík tvrdí, že aj napriek zníženej DPH potraviny nebudú lacnejšie. Odôvodnil to tým, že reťazcom stúpnu pre konsolidačný balík ďalšie náklady, ktoré budú musieť vykompenzovať práve na potravinách. Ako príklad uviedol novú daň z finančných transakcií pre podnikateľov.

Podpredseda Smeru uviedol, že vláda disponuje voči obchodným reťazcom viacerými nástrojmi, ako môže kontrolovať, či potraviny naozaj zlacnejú. Menoval napríklad sledovanie dlhodobého vývoja cien.

Dodal tiež, že ministerstvá chcú v rámci konsolidácie prepustiť 10 percent svojich zamestnancov. Poslanec KDH sa vyjadril, že vláda konsolidáciu poriadne nepremyslela. „Namiesto toho odvoláva podpredsedu parlamentu,” vyhlásil.

Opozícia zatiaľ nebude navrhovať kandidáta na post podpredsedu parlamentu po tom, čo vládni poslanci odvolali Michala Šimečku (PS). Koalícia však čaká na návrh opozície. Takáč uviedol, že hoci vzhľadom na parlamentné tradície patrí post najsilnejšej opozičnej strane, koalícia by zahlasovala aj za poslanca KDH Františka Mikloška. Kresťanskí demokrati ho však navrhujú len na post predsedu parlamentu.

Minister spomenul aj embargo na vybrané komodity z Ukrajiny, na ktorom jeho rezort naďalej trvá. Vláda podľa Takáča chce Ukrajine pomáhať, avšak nie na úkor likvidácie domácich výrobcov. Čaučík tvrdí, že lacné ukrajinské obilie je pre slovenských farmárov problém, riešenie vidí v spoločnom európskom postupe.


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok