Po izraelskom útoku na školu v Gaze hlásia najmenej 17 obetí

Útok zasiahol školu, kde sa ukrývali desiatky vysídlených rodín, tvrdia tamojšie úrady.

Škody po izraelskom leteckom útoku na Pásmo Gazy v meste Chán Júnis Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi obeťami je aj osem detí. Ďalších najmenej 30 ľudí podľa miestnych záchranárov utrpelo zranenia. Izrael predtým uviedol, že cieľom útoku bolo veliteľské centrum palestínskeho hnutia Hamas.

Izraelská armáda vo vyhlásení oznámila, že uskutočnila „presný útok na teroristov, ktorí operovali vo veliteľskom centre Hamasu v meste Gaza“. Armáda neinformovala o počte obetí. Uviedla však, že prijala viaceré opatrenia na zníženie rizika ohrozenia civilistov vrátane použitia presnej munície či dodatočných spravodajských informácií.

Ide o posledný zo série izraelských útokov na školské budovy, v ktorých sa ukrývajú vysídlení ľudia v Pásme Gazy. Útok na školu Al-Džawní v utečeneckom tábore Nusejrát z 11. septembra vyvolal medzinárodné pobúrenie po tom, čo sa objavili informácie, že medzi obeťami je aj šesť zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA).

Izraelská armáda viní Hamas z toho, že sa ukrýva v budovách škôl, kde hľadajú útočisko tisíce Palestínčanov. Hnutie to popiera.

(tasr, ap)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok