Rezort kultúry považuje za neprijateľné, aby sa verejnoprávne fondy zapájali do politiky

Konkrétne ide o Fond na podporu umenia, ktorý je zákonom zriadený ako verejnoprávna inštitúcia na podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu.

Protest opozièných strán SaS a PS na Námestí SNP v Bratislave Protest opozičných strán proti ministerke kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorý sa konal 13. augusta 2024. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Zverejnenie informácie na svojej sociálnej sieti o tom, že sa inštitúcia, ktorá má napĺňať atribúty verejnoprávnosti, podporuje kultúrny štrajk považujeme za otvorenú provokáciu v rozpore so všetkými princípmi, v zmysle ktorých má tento fond fungovať,“ priblížila hovorkyňa ministerstva kultúry Petra Bačinská.

Dodala, že fond má slúžiť všetkým umelcom: „Bez rozdielu toho, na ktorej strane politického spektra stoja. Ak sa verejnoprávny fond hlási ku kultúrnemu štrajku, ktorý je nespochybniteľne podporovaný opozičnými politikmi, nemôže Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky považovať jeho konanie za nezávislé a nestranné v akejkoľvek oblasti jeho pôsobnosti.“

Vedenie fondu by malo podľa Bačinskej brať na zreteľ, že pracuje s verejnými peniazmi všetkých daňových poplatníkov a nie iba istej časti.

(tasr)


Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok