Kremeľ odsúdil zabitie vodcu Hizballáhu

Na správy o piatkovom zabití Hasana Nasralláha izraelským letectvom na južnom predmestí Bejrútu Dahíja reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rokovanie prezidentov Zväzového štátu Ruska a Bieloruska Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

„Rusko odsudzuje takéto konanie. Veríme, že vedie k výraznej destabilizácii situácie v regióne,“ vyhlásil. „Dôležité je, že takéto bezhlavé bombardovanie obytných oblastí v Libanone vedie k obrovským ľudským stratám, ktoré nezvratne povedú k humanitárnej katastrofe, akú vidíme v Gaze,“ vysvetlil Peskov s tým, že Moskva je v tejto súvislosti „hlboko znepokojená“.

Izrael v uplynulých dňoch zintenzívnil útoky na ciele Hizballáhu v Libanone, čo prehĺbilo obavy z rizika vypuknutia širšieho konfliktu na Blízkom východe, do ktorého by sa mohol zapojiť aj Irán podporujúci Hizballáh a palestínske militantné hnutie Hamas.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas víkendu označil zabitie Nasralláha za politickú vraždu a ruský rezort diplomacie vo vyhlásení vyzval Izrael na okamžité zastavenie bojov v Libanone.

(tasr)


Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok