Trestne stíhaný exšéf NAKA bude prednášať na Univerzite Komenského nový predmet

S novým semestrom prichádza na Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave aj nový predmet - Trestnoprávne aspekty a ekonomická kriminalita v médiách. Prednášať bude aj Ľubomír Daňko, bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry.

¼ubomír Daòko Bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko. Foto: Jakub Kotian/TASR

Študentom budú prednášať predstavitelia Zastavme korupciu, konkrétne okrem Daňka aj Xénia Makarová. Práve Daňkova prítomnosť však upútala pozornosť, keďže bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) je v súčasnosti trestne stíhaný za zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Píše portál Plus 7 DNÍ.

Študentov plánujú predstavitelia nadácie uviesť do problematiky trestných činov voči novinárom, nazerania do vyšetrovacích spisov či ekonomickej kriminality.

Týždenník pripomína, že Daňko bol vedúcim tímu Očistec, blízkym spolupracovníkom bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana a v zbore bol dovedna 25 rokov.

Posledné dva roky pôsobil ako vedúci NAKA. Krátko predtým mal absolvovať detektor lži, ktorým údajne neprešiel – naraziť mal na otázky týkajúce sa únikov zo spisov.

Nadácia v Daňkovom prednášaní študentom na filozofickej fakulte nevidí nič zlé. Jeho obvinenia považujú za vykonštruované so snahou „diskreditovať osobu pána Daňka“.

Univerzita Komenského zdôraznila, že predmet vedie interný zamestnanec, ktorý je aj vedúcim katedry žurnalistiky.

Predstavitelia nadácie len spolupracujú na niekoľkých odborných prednáškach, kde „bude okrem iných ako pozvaný lektor hosťovať aj Ľubomír Daňko.“

Nadácia Zastavme korupciu oznámila, že bude prednášať študentom Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave nový predmet. Foto: FB/Nadácia Zastavme korupciu

K pôsobeniu Daňka na vysokej škole ako prednášajúceho sa vyjadril aj bývalý poradca premiéra Roberta Fica (Smer) Eduard Chmelár.

„Viem, že platí prezumpcia neviny, ale platí aj etický kódex, že trestne stíhaní ľudia sa vylučujú z vyučovacieho procesu. To vážne univerzita dovolí, aby človek, ktorý má na krku paragraf za trestný čin, bol študentom nanútený ako etalón morálky?“ okomentoval politický komentátor.

„Okrem toho by ma zaujímalo, aká je kvalifikácia dotyčného pána na vedenie odborných predmetov na katedre žurnalistiky a prečo nadácia neponúkla študentom predmet o korupcii v médiách, ktoré patria medzi najskorumpovanejšie sektory. Či to je tabu?“ spýtal sa.

Nadácie sa voči tvrdeniam Chmelára, že Daňka nanútili ako etalón morálky, ohradila a upozornila, že predmet povinný nie je.

„Napriek tomu sa teší veľkému záujmu študentov a jeho kapacita je maximálne naplnená,“ cituje Zastavme korupciu Plus 7 DNÍ.

Vo veci kvalifikácii svojho kolegu poukázali na fakt, že má „dlhoročné pracovné skúsenosti z policajného zboru, kde priamo vyšetroval najzávažnejšie formy ekonomickej kriminality.“

(max)


Novohrad a Nógrád, rozdelené v roku 1918, čelili hospodárskemu zaostávaniu, avšak rozvoj turizmu a geoparku ponúka nádeje na zlepšenie situácie.
Prejsť na článok
Filmy ako Deadpool a Joker prekonávajú rekordy, no bez zohľadnenia inflácie ich skutočné zisky sú nižšie, než sa zdá.
Prejsť na článok
Olaf Scholz a Thomas Haldenwang sa zúčastnili konferencie o ľudských právach LGBTQ, kde vyjadrili podporu rovnosti a bezpečnému životu bez diskriminácie.
Prejsť na článok
Dokument o veštici Luciane odhaluje smiešne a smutné osudy osamelých ľudí, ktorí sa snažia nájsť šťastie v komplikovaných vzťahoch.
Prejsť na článok
FPÖ vyhrala voľby s 29,1%, Zelení a NEOS sú v parlamente, ale budúca koalícia je neistá, migrácia bola kľúčovou témou kampane.
Prejsť na článok
Rastúce ceny vstupného do akvaparkov hrozia úbytkom návštevníkov a tržieb, čo môže viesť k finančným problémom prevádzkovateľov.
Prejsť na článok
Tomáš z Hlasu-SD varoval pred hlasovaním bez koaličnej dohody a navrhuje 100 miliónov eur na pomoc domácnostiam s vysokými cenami energií.
Prejsť na článok
Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok