Ukrajina po stiahnutí sa z Vuhledaru posilňuje obranu v Doneckej oblasti

Veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny generál Olexandr Syrskyj rozhodol o posilnení obrany v Doneckej oblasti. Rozhodnutie prišlo po obsadení banského mesta Vuhledar v Doneckej oblasti ruskými jednotkami. Uvádza to agentúra Reuters.

Russia Ukraine War Vojaci 3. ukrajinskej samostatnej útočnej brigády jazdia na obrnenom transportéri neďaleko Bakhmutu, miesta krutých bojov s ruskými silami v Doneckej oblasti na Ukrajine, pondelok 4. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrenia prezidenta Volodymyra Zelenského sa ukrajinské jednotky z Vuhledaru stiahli, aby nedošlo k ďalším stratám na životoch. Mesto sa jednotky ruskej armády snažili obsadiť už dva roky.

Vuhledar má pre obe armády strategický význam. Je dôležité pre zabezpečenie zásobovania vojakov na fronte a taktiež sa v jeho blízkosti nachádza železničná trať spájajúca Krym s Donbasom. Mesto Vuhledar malo pred vojnovým konfliktom približne 14-tisíc obyvateľov. Väčšina z nich musela z dôvodu bojov a devastácie mesta opustiť svoje domovy.

Taktickým cieľom Ruska je podľa slov Vladimira Putina obsadenie celej Doneckej a Luhanskej oblasti. Kľúčovým mestom, ktorého sa ruskí vojaci dlhodobejšie snažia zmocniť, je logistické centrum Pokrovsk.

(tasr)


Hoci súčasná forma energetickej pomoci od januára skončí, v oklieštenej podobe by mala fungovať aj naďalej.
Prejsť na článok
Ilavčania sa tešia z nového mosta, ktorý znižuje dopravné preťaženie a zvyšuje bezpečnosť, pričom spája obyvateľov a zlepšuje prístup k službám.
Prejsť na článok
Zvýšenie odvodov z hazardných hier na 37 percent by mohlo štátu priniesť 36 miliónov eur ročne, no zároveň je potrebné riešiť problémové hranie.
Prejsť na článok
Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok