Primátor Trenčína je sklamaný, že gymnázium si nepripomenie obete spred Teplárne

Zrušenie akcie trenčianskeho gymnázia, na pamiatku obetí útoku pred Teplárňou, nasledovalo po videách europoslanca Milana Mazureka a jeho kolegyne z hnutia Republika Lívie Pavlíkovej.

Richard RybnÌËek kandid·t na post prim·tora mesta TrenËÌn Na snímke primátor mesta Trenčín Richard Rybníček. Foto: Radovan Stoklasa

„Osobne som sklamaný, že sa vedenie gymnázia zľaklo a ustúpilo pred nezmyselnými tvrdeniami ‚o propagácií ideológie LGBTI+‘. Takže uctenie pamiatky dvoch zavraždených mladých ľudí, ktorí sedeli a pili kávu, je šírenie ideológie? Vyzvať študentov, aby si na ich počesť obliekli pestrofarebné oblečenie je šírenie ideológie?“ rozhorčoval sa na sociálnej sieti primátor Trenčína Richard Rybníček.

Pripomenul, že k veci sa vyjadroval Mazurek, ktorý bol „právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia, kvôli čomu mu v roku 2019 zanikol mandát poslanca Národnej rady SR“.

„Ak sa mladí gymnazisti v našom meste rozhodli pripomenúť si túto nezmyselnú vraždu, ktorú spáchal človek v ich veku, ktorý sa radikalizoval, musíme toto ich rozhodnutie rešpektovať, nie z pozície nás ‚dospelých‘ ich ‚ubiť a utlačiť‘ a zakázať im slobodný vlastný prejav. Prečo? Pretože to hovorí nejaký politik?“ dodal Rybníček.

Poznamenal, že vedenie školy rozhodnutím zrušiť spomienkové podujatie na zavraždenú dvojicu pred podnikom Tepláreň „pošliapalo“ meno školy. Ako primátor preto bude iniciovať stretnutie s vedením gymnázia i študentmi, aby im vysvetlil, že „urobili fatálnu chybu a poškodili dobré meno školy.“

„Osobne budem v Trenčíne iniciovať spomienku na zavraždených Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha. Lebo ako kresťan som presvedčený, že sloboda, život v slobodnej a demokratickej spoločnosti, kde vládne vzájomná úcta, rešpekt a tolerancia, sú aj základnými hodnotami kresťanstva a výdobytky NOVEMBRA ‘89, ktorý si o mesiac pripomenieme,“ napísal.

(max)


Hoci súčasná forma energetickej pomoci od januára skončí, v oklieštenej podobe by mala fungovať aj naďalej.
Prejsť na článok
Ilavčania sa tešia z nového mosta, ktorý znižuje dopravné preťaženie a zvyšuje bezpečnosť, pričom spája obyvateľov a zlepšuje prístup k službám.
Prejsť na článok
Zvýšenie odvodov z hazardných hier na 37 percent by mohlo štátu priniesť 36 miliónov eur ročne, no zároveň je potrebné riešiť problémové hranie.
Prejsť na článok
Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok