Ministerstvo kultúry sa ohradzuje voči konaniu televízie Markíza

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky sa ohradzuje voči „klamstvám, hrubej manipulácii s faktami a vytváraniu hoaxov“ televíziou Markíza.

Vyhlásenie po kontrolnom dni na Ministerstve kultúry SR Martina Šimkovičová. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Ako informovala TASR vedúca oddelenia komunikácie ministerstva kultúry Petra Bačinská, rezort sa vymedzuje voči televízii Markíza, ktorá v Televíznych novinách odvysielala reportáž o pracovnej ceste ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej v USA.

Redaktori televízie v nej zavádzali a snažili sa zámerne navodiť dojem, že išlo o súkromný výlet. Zahraničné pracovné cesty členov vlády Slovenskej republiky, prezentácia Slovenska v zahraničí a nadväzovanie bilaterálnych vzťahov sú bežnou súčasťou ich pracovnej náplne a napĺňaním Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky.

V ňom sa doslova píše: „Vláda v spolupráci s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí bude podporovať šírenie kultúry v radoch zahraničných Slovákov a udržiavať ich spolupatričnosť so slovenským národom.“

Napriek tomu vedenie ministerstva kultúry, v porovnaní s inými ministerstvami, cestuje do zahraničia oveľa menej a jeho cesty sú vo výrazne nižšom finančnom objeme než v iných rezortoch, a to aj vzhľadom na výrazne obmedzený počet členov delegácie.

Do Spojených štátov amerických cestovali aj iní ministri, s väčším počtom členov svojich delegácií a nikto nepreveruje každú jednu minútu ich programu.

Ministerstvo kultúry tiež považuje za neprípustné, aby televízia Markíza riešila v hlavnom spravodajstve rodinných príslušníkov ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorí nie sú nijako politicky činní a nikdy nečerpali peniaze z verejných dotácií a fondov, ako je to bežné u iných politikov.

V najbližších týždňoch má ministerka kultúry naplánovanú pracovnú cestu do Ríma a následne do Číny, kde bude podpísané memorandum o spolupráci v kultúrnej oblasti.

Ako uvádza Bačinská, „je neprípustné, neetické a priam neslušné, aby z dôvodov vykonávania svojej práce musela (ministerka, pozn. red.) pri každom zahraničnom pracovnom výjazde čeliť osobným útokom, sliedeniu hovorcu opozičnej strany, ako tomu bolo v Abú Dhabí, alebo sa vyviňovať z toho, že napĺňa Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky.“

(tasr)


Hoci súčasná forma energetickej pomoci od januára skončí, v oklieštenej podobe by mala fungovať aj naďalej.
Prejsť na článok
Ilavčania sa tešia z nového mosta, ktorý znižuje dopravné preťaženie a zvyšuje bezpečnosť, pričom spája obyvateľov a zlepšuje prístup k službám.
Prejsť na článok
Zvýšenie odvodov z hazardných hier na 37 percent by mohlo štátu priniesť 36 miliónov eur ročne, no zároveň je potrebné riešiť problémové hranie.
Prejsť na článok
Pogačar, s pop-artovým bicyklom, sa stal majstrom sveta v cyklistike po nezabudnuteľnom výkone na MS v Zürichu, kde dominoval v sólo jazde.
Prejsť na článok
Strana Piráti odchádza z vlády po odvolaní svojho lídra Ivana Bartoša, pričom 709 z 894 členov hlasovalo za odstúpenie od koalície.
Prejsť na článok
Na workshope Dragtivism na Slovensku sa objavil 16-ročný účastník, čo vyvolalo protesty a vyšetrovanie, no polícia nenašla dôkazy o mravnom ohrození.
Prejsť na článok
Podľa údajov ICE prekročilo hranicu USA za Bidenovej administratívy viac ako 12 miliónov migrantov, pričom mnohí z nich sú odsúdení zločinci.
Prejsť na článok