Izrael zaútočil na nákladné vozidlá so zdravotníckym a humanitárnym materiálom

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) a sýrska štátna tlačová agentúra (SANA) uviedli, že počas útoku Izraela na nákladné vozidlá prevážajúce zdravotnícky a humanitárny materiál v sýrskom meste Homs sa zranili traja pracovníci.

Snímka obrazovky 2024-09-26 o 6.15.52 Ilustračná snímka. Záchranári prehľadávajú v troskách zničenej budovy preživších po izraelskom leteckom útoku v meste Maisara. Foto: TASR/AP

Okrem zranení troch humanitárnych pracovníkov rátajú podľa agentúr AFP a Reuters aj materiálne škody. Izraelská armáda v nedeľu zničila celkovo „tri nákladné autá naložené potravinami a zdravotníckym materiálom v iránskej továrni na automobily… na juhu Homsu“, uviedlo SOHR.

„Nákladné autá prišli z Iraku, aby poskytli humanitárnu pomoc Libanončanom“, ktorých zasiahol konflikt medzi Izraelom a militantným libanonským hnutím Hizballáh.

Libanon v piatok uviedol, že izraelský útok na sýrsku hranicu odrezal krajinu od hlavnej medzinárodnej cesty, ktorá spája obe krajiny. Izraelské jednotky sa v uplynulých dňoch opakovane zamerali na pohraničnú oblasť s tvrdením, že Hizballáh dováža zbrane cez hranicu zo Sýrie.

Izraelské úrady sa k jednotlivým úderom vyjadrujú len zriedka, no v prípade Sýrie opakovane vyhlásili, že nedovolia Iránu rozšíriť svoju prítomnosť v krajine.

(tasr)