Saharu na juhovýchode Maroka zaplavila voda, hlásia dvadsať obetí

Saharská púšť je najsuchším miestom na svete a v neskorom lete tu zriedkavo prší. Počas dvoch septembrových dní však zrážky prekonali ročný priemer. Dážď postihol hneď niekoľko oblastí, najviac zasiahol Tatu.

Jazerá po silných daždoch v Maroku Palmové stromy zaplavené v jazere, ktoré vzniklo v dôsledku silných dažďov v púštnom meste Merzouga neďaleko Rachidie na juhovýchode Maroka. Foto: TASR/AP

„Je to 30 až 50 rokov, čo sme mali toľko dažďa za taký krátky čas,“ uviedol podľa agentúry AP predstaviteľ marockého generálneho riaditeľstva pre meteorológiu.

Miesta, ktoré navštevuje množstvo turistov, v týchto dňoch inak ako na terénnych autách neprejdete. Meteorológovia však očakávajú, že vďaka množstvu zrážok sa naplnia podzemné vodné ložiská, ktoré dodávajú vodu ľuďom žijúcich v komunitách.

Voda, ktorá v Maroku a Alžírsku zanechala viac ako dve desiatky mŕtvych a poškodila aj úrodu farmárom, donútila konať tamojšiu vládu a rozdeliť prostriedky na núdzovú pomoc.

(max)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok