Zo súboja o post predsedu Konzervatívnej strany vypadol exšéf diplomacie James Cleverly

Vo štvrtom kole hlasovania sa na prvom mieste umiestnila bývalá ministerka obchodu Kemi Badenochová so 42 hlasmi, za ňou nasledoval bývalý minister pre imigráciu Robert Jenrick so 41 hlasmi. Cleverly ich získal 37.

Snímka obrazovky 2024-10-09 o 20.11.36 James Cleverly máva delegátom po svojom prejave na výročnej konferencii Konzervatívnej strany v Birminghame. Foto: TASR/AP

O kandidátoch v tomto kole hlasovali iba konzervatívni poslanci dolnej komory britského parlamentu. Víťaz vnútrostraníckych volieb nahradí bývalého premiéra Rishiho Sunaka, ktorý sa vzdal funkcie po neúspechu v júlových parlamentných voľbách.

V poslednom kole budú o dvojici kandidátov rozhodovať všetci členovia strany v online voľbách a výsledky by mali byť zverejnené 2. novembra.

Obaja fináloví kandidáti sa líšia v spôsobe riešenia prisťahovalectva, čo voliči považujú za čoraz dôležitejšie. Jenrick (42) tvrdí, že jediným spôsobom ako riešiť rastúcu mieru prisťahovalectva je stanoviť limit legálnych migrantov, ktorých krajina prijme. Presadzuje aj vystúpenie Británie z Európskeho dohovoru o ľudských právach (EDĽP), ktorý ratifikovali takmer všetky európske krajiny. To by podľa neho uľahčilo riešenie problémov s migráciou.

Badenochová (44) nesúhlasí s Jenrickovým návrhom o vystúpenie z (EDĽP) a tvrdí, že problematika migrácie sa dá vyriešiť aj bez tohto kroku.

(tasr, reuters)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok