ZMOS odporúča štátu prehodnotiť podporu pre mestá a obce v oblasti športu

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) upozorňuje, že mestá a obce nebudú schopné zabezpečiť plnú prevádzku všetkých športovísk, ak bude nutné výrazne škrtať výdavky z dôvodu konsolidácie.

ZMOS Predseda ZMOS-u a primátor mesta Partizánske Jozef Božik. Foto: Martin Baumann/TASR

Mestá a obce čelia podľa ZMOS zložitým finančným podmienkam v dôsledku prebiehajúcej konsolidácie verejných financií. Tá môže podľa neho viesť k dramatickému zníženiu finančnej podpory miest pre športové infraštruktúry a mládežnícke športové aktivity.

Predseda ZMOS Jozef Božik poukázal na konkrétne príklady finančných problémov spojených s prevádzkou športových zariadení.

„Prevádzka športovísk, najmä tých energeticky náročných, ako sú zimné štadióny a plavárne, je pre mestá obrovskou finančnou záťažou. Napríklad len prevádzka zimného štadióna v niektorých mestách stojí obrovské státisíce eur ročne, pričom tieto športoviská využívajú stovky detí a mládežníckych tímov. Bez systémovej pomoci nebudeme schopní udržať tieto služby,“ vysvetlil Božik.

ZMOS tiež upozorňuje, že mestá a obce nemôžu niesť celú záťaž samy. Detský a mládežnícky šport rieši samospráva, nie štát, čo vytvára podľa ZMOS-u obrovský tlak na rozpočty miest a obcí.

„Bez väčšej podpory od štátu bude veľmi ťažké udržať prevádzku energeticky náročných športovísk a zabezpečiť podporu pre tento detský a mládežnícky šport,“ dodal Božik.

(tasr)