Tomáš Drucker informoval, že už 490 škôl učí žiakov podľa nového vzdelávacieho programu

Minister školstva zároveň vyzdvihol vzdelávanie podľa nového vzdelávacieho programu. Ďalšie školy sa môžu zaregistrovať v treťom kole registrácie od novembra.

Výjazdové rokovanie vlády na východe Slovenska Tomáš Drucker. Foto: František Iván/TASR

„Je to o tom, aby sme naučili deti novým prenositeľným zručnostiam, zvyšovali gramotnosť, zvyšovali kritické myslenie, spoluprácu,“ priblížil Drucker.

Zároveň vyzval ostatné školy, aby sa zapojili a pripravili sa na tzv. kulikulárnu reformu. Minister vyzdvihol aj fungovanie podporných opatrení pre učiteľov.

„Musím pochváliť naozaj Národný inštitút vzdelávania a mládeže aj regionálne centrá podpory učiteľov, ktorí dodávajú maximálnu podporu,“ doplnil šéf školstva.

Generálna riaditeľka Národného inštitútu vzdelávania a mládeže Romana Kanovská uviedla, že sú pripravení pomôcť učiteľom so zavádzaním zmien. Všetci učitelia majú k dispozícii online kurzy, ale aj portál Vzdelávanie 21. storočia, kde sa môžu oboznámiť s kurikulárnou reformou.

„Pripravujeme rôzne odborné podujatia pre učiteľov, učíme ich využívať nové metódy a formy vzdelávania a tak, aby vzdelávanie bolo oveľa kreatívnejšie, zaujímavejšie,“ dodala Kanovská.

Kurikulárna reforma sa týka výhradne základných škôl. Zahŕňa v sebe nový vzdelávací program, ale aj vytvorenie siete regionálnych centier na podporu učiteľov. Školy budú musieť podľa nového programu povinne vyučovať od školského roka 2026/2027. Program je postavený na troch vzdelávacích cykloch a päťročnom prvom stupni vzdelávania.

(tasr)