Pri nehode v bani v USA zomrel jeden človek, 12 uviaznutých ľudí je už v bezpečí

Jedna osoba zomrela a štyri sa ľahko zranili pri nehode výťahu v nepoužívanej bani na zlato v americkom štáte Colorado. Dvanásť osôb, ktoré uviazli v podzemí, sa podarilo dostať na povrch, uviedla miestna polícia. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Banský výťah v bani Mollie Kathleen Banský výťah v bani Mollie Kathleen. Foto: Facebook.com/Bart Bedsole KRDO

Incident sa odohral počas prehliadky nepoužívanej bane na zlato Mollie Kathleen ležiacej neďaleko mestečka Cripple Creek v štáte v Colorado. Návštevníci počas prehliadky zostupujú výťahom do hĺbky 300 metrov. Od ukončenia ťažby v roku 1961 slúži baňa výhradne ako turistická atrakcia.

Výťah sa pokazil približne v hĺbke 150 metrov, keď sa na ňom nachádzala 12-členná skupina návštevníkov. Pri poruche jeden človek zomrel, štyria sa ľahko zranili. Záchranári všetkých ľudí evakuovali na povrch.

V tuneli na dne šachty však uviazla ďalšia 12-členná skupina. Na mieste s nimi bol zamestnanec bane a boli im poskytnuté deky, stoličky a voda. Úrady z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania nezverejnili bližšie podrobnosti o príčine nehody.

Osoby uviaznuté v podzemí boli o úmrtí informované až po výstupe na povrch. Úrady ich počas čakania v podzemí neinformovali o podrobnostiach, aby zabránili šíreniu paniky. Prostredníctvom vysielačiek im oznámili iba to, že výťah mal poruchu.

(tasr)