Európski ministri zahraničia uvalili na Irán sankcie za dodávky rakiet Rusku

Ministri zahraničných vecí EÚ na pondelkovom zasadnutí v Luxemburgu schválili sankcie voči Iránu za dodávky balistických rakiet do Ruska, potvrdili diplomati agentúre DPA, píše TASR.

Iran Holds Annual Military Parade Marking Iran-Iraq War Anniversary, Tehran - 21 Sep 2024 Príslušníci iránskej armády počas vojenskej prehliadky. Foto: Rouzbeh Fouladi/ZUMA Press Wire/ / Shutterstock Editorial / Profimedia

Európska únia už Irán niekoľkokrát varovala, aby Rusku nedodával balistické rakety, ktoré by Moskva mohla používať vo vojne na Ukrajine. Irán dôrazne popiera, že by Rusku dodával zbrane. Teherán tvrdí, že s Moskvou udržiava strategickú spoluprácu, tá sa však netýka vojny na Ukrajine.

Sankcie EÚ sa zameriavajú na spoločnosti a jednotlivcov zapojených do iránskych programov, ktoré sa týkajú balistických rakiet, a do dodávok týchto rakiet a ďalších zbraní do Ruska.

Jednou zo sankcionovaných spoločností je iránska štátna letecká spoločnosť Iran Air. Aj Nemecko a Francúzsko už oznámili, že pracujú na sankciách proti tejto leteckej spoločnosti.

Sankcie zahŕňajú aj zmrazenie aktív a zákaz vstupu do EÚ a nadobudnú platnosť po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

(tasr)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok