Lavrov rokoval s pápežským vyslancom Zuppim o vojne na Ukrajine

Pápež v máji 2023 vymenoval Zuppiho za osobitného vyslanca Vatikánu pre vojnu na Ukrajine. Jeho úlohou je pomôcť repatriovať ukrajinské deti z Ruska a ukrajinských území okupovaných Ruskom.

kardinál Matteo Zuppi Na snímke mierový vyslanec pápeža Františka kardinál Matteo Zuppi počas stretnutia s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom v Moskve vo štvrtok 29. júna 2023. Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok rokoval s mierovým vyslancom pápeža Františka, kardinálom Matteom Zuppim o „spolupráci v humanitárnej oblasti v súvislosti s konfliktom na Ukrajine“, oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Zuppi naposledy navštívil Rusko v júni 2023. Ministerstvo na v príspevku na sieti Telegram uviedlo, že Lavrov a Zuppi sa počas diskusie taktiež „dotkli viacerých aktuálnych otázok bilaterálnej a medzinárodnej agendy“.

„Kardinál Matteo Zuppi v pondelok začal ďalšiu návštevu Moskvy ako súčasť misie, ktorou ho minulý rok poveril pápež František, aby sa stretol s tamojšími predstaviteľmi a zhodnotil ďalšie úsilie o pomoc ukrajinským deťom pri návrate k ich rodinám a výmene väzňov, kým sa dosiahne vytúžený mier,“ povedal hovorca Vatikánu Matteo Bruni.
      
Spravodajský web Vatican News pripomína, že kardinál začal svoju mierovú misiu návštevou Kyjeva v júni 2023, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

(tasr, reuters, ansa)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok