Kancelár Scholz verí v skoré riešenie sporu o čínske elektromobily

Začiatkom mesiaca hlasovala dostatočná väčšina členských štátov EÚ za dodatočné clá na elektromobily z Číny, Nemecko však bolo proti. Rozhodnutie o tom, či nové clá nadobudnú platnosť začiatkom novembra, je teraz v rukách Európskej komisie.

Scholz znova vylúèil dodanie riadených striel Taurus na Ukrajinu Olaf Scholz. Foto: TASR/DPA

Nemecký kancelár Olaf Scholz dúfa, že v spore o antisubvenčné clá na elektromobily z Číny sa podarí nájsť riešenie do konca októbra.

„Chcel by som povedať, že naďalej zostáva našou spoločnou nádejou, že do konca októbra dôjde k dohode s Čínou,“ uviedol Scholz v pondelok v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Otvorená je podľa šéfky Komisie napríklad možnosť, že čínski výrobcovia by na spoločnom európskom trhu garantovali minimálne predajné ceny svojich elektromobilov. „Dôležité je, že rokovania môžu a budú prebiehať aj po dni nadobudnutia účinnosti vyrovnávacích ciel,“ povedala Leyenová.

(tasr, dpa)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok