Tusk avizuje, že migranti idúci cez Bielorusko majú polovojenský výcvik zo Sýrie a Iránu

Poľský premiér Donald Tusk povedal, že Poľsko nemá na svojej východnej hranici nič do činenia s utečencami, ktorí tam prišli spontánne a náhodou.

Bielorusko-poľská hranica. Foto: reprofoto/Twitter Bielorusko-poľská hranica. Foto: reprofoto/Twitter

„Tieto akcie sú organizované na polovojenskom základe a my čoraz viac vidíme, že v Sýrii a Iráne sa organizujú skupiny, ktoré nie sú vycvičené len na nelegálne prekročenie hraníc, ale aj na činnosť, ktorú v NATO musíme označiť za nebezpečnú,“ povedal Tusk.

Tusk ďalej informoval, že vo viacerých krajinách existuje celý systém náboru cez ruské a bieloruské diplomatické misie. Napríklad zo Sýrie sú k dispozícii informácie, že zločinci a ľudia napojení na teroristické organizácie sú prepúšťaní z väzníc a odvážaní na poľsko-bieloruské hranice, ktoré sú zároveň vonkajšími hranicami Európskej únie.

Poľská vláda preto v utorok schválila novú migračnú stratégiu počítajúcu aj s dočasným pozastavením práva na azyl pre ľudí, ktorí nelegálne prekročia hranicu s Bieloruskom po tom, čo ich k nej dopravia bieloruské úrady. Príslušný návrh zákona by mal byť k vypracovaný do niekoľkých týždňov.
        
Poľsko a EÚ obviňujú ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spojenca, bieloruskú hlavu štátu Alexandra Lukašenka, z toho, že posielajú migrantov z krízových regiónov na vonkajšie hranice EÚ s cieľom destabilizovať situáciu.

(tasr, dpa)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok