Biely dom potvrdil, že Biden vo štvrtok odcestuje do Nemecka

Túto cestu plánoval Joe Biden už minulý týždeň. Návštevu však zrušil pre silný hurikán Milton, ktorý zasiahol americký štát Florida.

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biely dom v stredu potvrdil, že prezident USA Joe Biden vo štvrtok odletí na návštevu Nemecka, kde sa stretne s kancelárom Olafom Scholzom a prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Jean-Pierreovej bude veľká časť návštevy zameraná na pokračujúcu podporu USA pre Ukrajinu. Americký prezident pôvodne plánoval v Nemecku stráviť dva a pol dňa. Súčasťou programu bola aj jeho účasť na samite o vojenskej pomoci pre Ukrajinu na americkej základni Ramstein v západnom Nemecku. Ten sa však pre Bidenovu neúčasť neuskutočnil.

Návšteva Nemecka bola pôvodne spojená aj s viacerými formálnymi a ceremoniálnymi podujatiami. Nemecký časopis Spiegel však v nedeľu uviedol, že program bol značne zredukovaný.

Napriek oklieštenému programu má nemecký prezident v úmysle Bidenovi odovzdať štátne vyznamenanie Záslužný rád Nemeckej spolkovej republiky za jeho prínos k rozvoju nemecko-amerického priateľstva.

(tasr, afp, ap, dpa)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok