Kennedy začína presadzovať svojich ľudí do zoznamov budúcich Trumpových pracovníkov

Bývalý nezávislý kandidát na prezidenta USA je súčasťou prechodného tímu Donalda Trumpa. Po prípadnom víťazstve bude mať na starosti výber kandidátov na politické nominácie, a Robert F. Kennedy už začal vyberať, píše denník Wall Street Journal.

Election 2024 Trump Robert Kennedy a Donald Trump. Foto: TASR/AP

Pravdepodobným kandidátom je podľa zdrojov v Trumpovom kampaňovom výbore Sid Miller, veľkostatkár z Texasu, ktorý sa v prípade republikánskeho víťazstva stane ministrom pôdohospodárstva (USDA). Okrem iných má jednu konkrétnu agendu – aby sa za potravinové lístky nedalo kúpiť fastfoodové jedlo.

Práve potraviny, ktoré prešli priveľa fázami prípravy, má v hľadáčiku aj Kennedy. Ten tvrdí, že „ultra-processed“ jedlo, toxíny v pôde a vode, vakcíny či zdravotnícky systém ako celok slúžia skôr na to, aby udržali človeka chorého, a nie aby ho vyliečili.

„Každý je dnes chorý, a niečo je s našou krajinou fundamentálne zle, čo sa týka jedla a vody,“ hovorieva RFK mladší. Tejto tézy sa zhostil aj Trump, a to v dôsledku Kennedyho augustového vyjadrenia podpory pre republikánsku kandidatúru. Journal približuje, že v štátoch ako Nevada mal Kennedy v prieskumoch verejnej mienky často dvojcifernú mieru podpory, čo sa snaží Trump získať na svoju stranu.

Zdroje z Trumpovej kampane denníku tiež prezradili, že exprezident sa zaviazal menovať Kennedyho do administratívy, no bez toho, aby spresnil konkrétne miesto. Najčastejšie sa podľa anonymných respondentov WSJ skloňuje ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb (HHS).

Kennedyho iniciatíva Make America Healthy Again – odkaz na Trumpov volebný slogan z roku 2016 – sa primárne sústreďuje nie na vakcíny a medicínsku prevenciu, ale na potraviny a ich kvalitu, keďže sám RFK mladší tvrdí, že pre zdravie „je jedlo omnoho základnejšie ako lieky“.

Aj bez Kennedyho vkladu sa však Trumpovi potenciálni nominanti hodlajú sústrediť na zdravotníctvo. Okrem toho, že ako jeden z mála republikánov Trump nechce znižovať rozpočet pre zdravotnícke agentúry Medicare a Medicaid, niektorí jeho poradcovia navrhujú zvyšovanie príspevku z týchto programov pre lekárov, ktorí sa budú svojich pacientov pýtať na životosprávu.

(sab)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok